Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Vyhledávání pracovních pozic. Chytře, jak jinak...

Kvalitní vyhledávání je jedním ze základních pilířů dobrého pracovního portálu. Nebo spíše – mělo by být. Realita je bohužel velmi často taková, že uživatelé si musí vystačit s prostým fulltextovým hledáním, v lepším případě doplněným o filtraci podle základních parametrů. Dál už si musí poradit sami. Pojďme se podívat na to, jak pojem vyhledávání chápeme na Skilleto

Pokud pomineme klasické fulltextové vyhledávání (zejména v popisu pracovní pozice), pak se nabízí hned celá řada kritérií, podle kterých je možné pracovní pozice vyhledávat či filtrovat. Namátkou jsou to například: obor a role, požadované znalosti nebo dovednosti, jazykové požadavky, nabízené platové/mzdové ohodnocení, typy úvazků, které firma nabízí. Dále třeba lokality, kde je lze práci vykonávat, možnost vzdálené spolupráce, velikost či typ firmy – zda se jedná o práci na přímo či prostřednictvím agentury. V neposlední řadě i benefity – co uživatel, to jiné priority a preference. Pro jednoho může být primárním kritériem finanční odměna, pro jiného třeba „pet-friendly kancelář“.

Možností se nabízí spousta a byla by škoda je nevyužít. Ať už Vás napadne jakékoli kritérium, troufneme si tvrdit, že na Skilleto podle něj půjde vyhledávat 🙂

Základní vyhledávání

Jednoduše řečeno: cokoliv, na co je možné kliknout – ať už se jedná o „tagy“ v náhledu pracovní pozice (role, dovednosti, mzda/plat, typy úvazků) či rychlé filtry vlevo (obor, velikost a typ firmy, lokality a další) – podle toho lze také vyhledávat. Se vším ostatním si poradí našeptávač vyhledávače. Zkuste začít psát třeba „stravenky“ nebo uvedené „pet-friendly kancelář“ – ano, i podle benefitů můžete vyhledávat!

Vyhledávání přesných úrovní

Zatím celkem slušná porce možností 🙂 Ale pojďme to posunout ještě o jednu úroveň výše! Co třeba mít k dispozici možnost vyhledávat i konkrétní úrovně požadovaných dovedností? Řekněme, že byste rádi vyhledali všechny pracovní pozice, kde je vyžadována „Java“ na expertní úrovni. Pro Skilleto je to maličkost 🙂 Vše, co může mít nastavenou úroveň (především dovednosti a jazyky), umíme samozřejmě také přesně vyhledat. Jak? Tagy ve vyhledávači fungují i jako přepínače – jednoduše si kliknutím na vyhledávané kritérium nastavíte přesnou úroveň, kterou chcete hledat. Úplně stejně, jako při přidávání dovedností do profilu. Jednodušší už to opravdu být nemůže.

Vyhledávání rozsahů úrovní

Fajn, hledání přesné úrovně požadované dovednosti se hodí, ale co když chcete hledat rozsah? Třeba „Java na pokročilé úrovni nebo vyšší“? I na to jsme mysleli a hledání úrovně je možné hned třemi způsoby: přesná úroveň (viz. výše), přesná nebo vyšší a přesná nebo nižší.

Vyžadované dovedosti a/nebo jazyky

A to ještě stále není vše! Při kombinaci více požadavků (dovedností, jazyků) Vás určitě může napadnout: „Chci najít všechny pozice, kde je vyžadována Java a zároveň framework Spring, volitelně pak třeba i Spring Boot“. No, narovinu – to Vám kromě Skilleto neumožní nikdo 😉 A v kombinaci se vším výše uvedeným rozhodně ne 😀

Vyloučení z vyhledávání

No a bonus na konec: „a co když něco nechci hledat?“. Například: „chci hledat pracovní pozice, kde je požadován Javascript, ale rozhodně nechci přijít do styku s Javou!“ (pozn. náhodně vybraná kombinace, neberte prosím osobně 😀 ). Ani v tomto případě Vás Skilleto nenechá „na holičkách“.

Vše, co jsme dosud uváděli a vše podle čeho lze vyhledávat, je zároveň možné z vyhledávání vyloučit. Stačí kliknout pod vyhledávacím polem na odkaz „Vyloučit z vyhledávání“ a do druhého vyhledávacího pole uvést vše, co hledat nechcete. Nebo ještě jednodušeji – pomocí drag & drop zvolená kritéria mezi oběma vyhledávacími poli libovolně přetahovat. A když říkáme, že je možné vyloučit vše, tak tím myslíme úplně VŠE! Třeba v uvedeném příkladu nechcete vyloučit Javu úplně, ale zkrátka nemáte zájem jen o ty pozice, kde je vyžadována expertní znalost Javy. Maličkost 🙂

Takhle nějak si na Skilleto představujeme pojem vyhledávání 🙂

Jsme Skilleto, chytrý pracovní portál

  1. Tomáš Novotný Tomáš Novotný

    Na Skilleto.cz jsem ocenil zejména širokou nabídku projektových a dočasných pozic, což bylo přesně to, co jsem hledal. Kontakty na zaměstnavatele byly vždy aktuální a komunikace přes portál byla snadná a rychlá. Umožnilo mi to navázat spolupráci na několika projektech, které mi pomohly rozšířit moje profesní portfolio. Doporučuji každému, kdo hledá flexibilní pracovní příležitosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *