Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Skilleto.cz profil – klíč k Vašemu úspěchu a lepší práci!

Na drtivé většině pracovních portálů je Vám podrobný uživatelský profil k … no, v lepším případě k tomu abyste si z něj mohli vygenerovat hezké CV v PDF formátu. Užitečné, že? 🙂 Pokud ale hledáte pracovní portál, který s Vašimi daty pracuje mnohem chytřeji, ideálně tak, aby z toho pro Vás plynuly nějaké výhody, pak jste na správném místě!

Jakoukoli informaci, kterou do svého profilu na Skilleto.cz zanesete, využijeme na maximum abychom Vám byli schopni nabízet pouze ty pracovní nabídky, které Vás opravdu zajímají. Relevance je pro nás zkrátka prioritou číslo jedna. Mimochodem, z tohoto důvodu na Skilleto.cz nikdy neuvidíte „hot“, „tip“, „top“ nebo jinak (nesmyslně) označené pozice. Samozřejmě chápeme důvody prodeje podobných mechanismů, ale na uživatele to musí působit asi jako když si jde koupit rohlíky a už od dveří mu otravný prodavač na každém kroku nutí prací prášek 🙂

Jak si tedy sestavit pracovní profil, který Vám konečně k něčemu bude?

1. Role a dovednosti

Klíčová sekce číslo jedna. Toto je opravdu základ. Zde byste měli uvést všechny role, které jste v minulosti zastávali a dovednosti, které jste během své praxe získali. Mezi dovednosti se počítá téměř vše – programovací jazyky, frameworky, důležité knihovny, nejrůznější databáze a jiná úložiště, platformy, architektury, nástroje, technologie ale stejně tak třeba i tzv. soft-skills. Všechno se počítá. Jakékoli dovednosti zároveň můžete přiřadit úroveň, jakou jste zatím dosáhli.

Rozlišujeme tři úrovně:

  • začátečník: základní znalost či použití. U programovacích jazyků se jedná např. o základní znalost a orientaci v syntaxi jazyka, schopnost splnit jednoduchý úkol. Časově by se tato úroveň dala označit jako méně než 1 rok praxe.
  • pokročilý: dobrá znalost či použití: dovednost máte zažitou a používáte ji běžně. V analogii s programovacími jazyky se jedná o úroveň, kdy v daném jazyce běžně programujete, máte zažitou práci s datovými typy a strukturami, komunikaci s externími službami apod. Časově by se tato úroveň dala označit jako 2 – 5 let praxe.
  • expert: detailní znalost či naprosto zažité užití dané dovednosti. Opět v analogii s programovacími jazyky se jedná o úroveň, kdy daný jazyk znáte opravdu detailně, syntaxi máte zcela zažitou, znáte všechna „temná zákoutí“ daného jazyka, ovládáte best-practices apod. Časově odhadnuto: více než 5 let praxe.

Samozřejmě chápeme, že nikdo není chodící databází vlastních znalostí a je téměř nemožné „vysypat z rukávu“ vše najednou. Proto kdykoli narazíte (např. v detailu pracovní pozice) na dovednost, kterou sice ovládáte, ale ve svém profilu ji ještě nemáte – pak si ji jednoduše jedním kliknutím můžete do profilu přidat. Bez nutnosti opustit aktuálně otevřený detail pracovní pozice. Svůj profil tak můžete neustále snadno upřesňovat.

2. Jazyky

Druhá důležitá sekce Vašeho profilu, aneb ne nadarmo se říká: „Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem“. V dnešní globalizované době to platí dvojnásob. 

Abychom nebyli dalším portálem v řadě, který „vymýšlí kolo“ a definuje vlastní škálu úrovní jazykových znalostí, rozhodli jsme se používat jednotnou, obecně uznávanou škálu, která se označuje jako „Společný evropský referenční rámec: učení, vyučování, hodnocení“ (SERR/CEFR). Více informací se můžete dočíst např. na Wikipedii: Společný evropský referenční rámec.

V kostce se jedná celkem o šest kategorií úrovně znalosti cizího jazyka: od A1 (základní porozumění) až po C2 (rodilý mluvčí). Nezapomínejte na to, že i rodný jazyk se počítá a nezřídka bývá také uveden v požadavcích 🙂

Stejně jako v případě dovedností – pokud narazíte na jazyk, který sice ovládáte, ale ve svém profilu jej ještě nemáte, jedním kliknutím si jej přidáte.

3. Pracovní historie

Poslední z „velké trojice“ – Vaše pracovní historie. Ačkoli by se mohlo zdát, že tato sekce je určená pouze „pro čtení během dlouhých zimních nocí“, opak je pravdou! I tato sekce je důležitá, a dokonce velmi důležitá. Ono vypadá moc hezky, když se někdo označí za experta v dané dovednosti, ale je vhodné toto tvrzení podložit nejakými fakty – prokazatelnou praxí. Každou pracovní pozici, kterou jste v minulosti vykonávali můžete provázat s dovednostmi, které jste v dané době aktivně používali nebo nově nabyli. Použít můžete jak sadu dovedností, kterou už máte v profilu uloženou, stejně jako přidávat dovednosti nové.

Spojením těchto tří hlavních části uživatelského profilu pak vzniká celkem jasná představa o tom, jaké pracovní pozice by Vás zhruba mohly zajímat. Žádné hoty/tipy/topy, ale jen to, co zajímá Vás! To Vám pravděpodobně žádný pracovní portál nenabídne 🙂

Založte si vlastní Skilleto.cz profil a třeba i Vy najdete práci, která Vám opravdu sedne!

A to je teprve začátek, chystáme toho pro Vás mnohem víc! Jsme Skilleto.cz – chytrý pracovní portál. Sledujte blog.skilleto.cz nebo naše profily na sociálních sítích, aby Vám nic neuteklo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *